История

Начало / История

История

Няколко страни предявяват претенции за създаването на наргилето, но има консенсус, че тръбата потопена във вода е възникнала в северозападните райони на Индия преди около 500 години. Наргилето бива изобретено от лекаря Хаким Абул Фатх Гилани, който е имал за цел да внесе изисканост в пушенето вярвайки, че тютюнът ще се пречиства, ако преминава през вода, преди да бъде вдишан.

През 17-ти век наргилето изминава своя път през Персия към Турция. Неговата форма и компоненти започват да се развиват и да приличат на наргилето, което познаваме и обичаме днес. Османците разработили по-големите и по-сложни наргилета, подменяйки дървената основа със стъкло добавяйки също така и глинената чашка.

От Турция наргилето за пушене мигрира на юг в арабския свят към Ливан и Сирия, където става популярно, продължавайки по-нататъшното си разпространение в Египет и Мароко, където е дадено и познатото му име днес "Шиша" (персийска дума за стъкло).

През вековете "шиша" постоянно търси своето място в останалата част на света. Става известно за западната култура през 1865 г., когато писателят Луис Карол споменава за него в своята книга "Алиса в страната на чудесата".